6

Mijn Leafdesleven – waarom ik een Nissan Leaf kocht

Posted by Martijn on 12/04/2014 in Blog, Leaf |

Nou, hehe, poeh poeh, daar is-ie dan eindelijk. Voor het eerst in mijn leven een gloednieuwe auto, helemaal zelf uitgezocht en drie maanden op gewacht. Komptie. (Ongeveer, zelfde kleurtje.)

Rode Nissan Leaf

De reden dat ik nooit eerder nieuw reed is dat ik wat auto’s betreft altijd mazzel heb gehad. Mijn ouders woonden in het buitenland dus er stond altijd wel wat leuks voor de deur. En anders had een oom wel wat te leen. Ik heb een keer een (gebruikte) Daihatsu Cuore gekocht, bij de dealer. Daar heb ik mijn vrouw mee opgehaald voor onze eerste date en ze is toen gebleven, want alleen foute wijven letten op wat je rijdt. Het kon haar inderdaad geen bal schelen. Ik had nog op een verregende carnavalswagen kunnen aankomen, wat haar betrof.

Daarna ben ik op LPG gaan rijden, wat een stuk betaalbaarder is als een ander die tank er vast in zet. Dat was dus ook een occasion. En verder heb ik nooit het soort kantoorslavenbestaan gehad waar leasewagens bij hoorden en ik werk al jaren vanuit huis dus het boeide me ook niet zoveel. Als-ie maar startte.

Maar goed, op mijn 41e bedacht ik dat een 14 jaar oude stationwagen (waarvoor nog dank, pa) vermoedelijk toch wel over de helft van zijn nuttige leven is en bovendien nam mijn vrouw dat ding steeds mee naar haar werk. Op mijn aandringen, maar toch. Mijn boekhouder ondertussen tikte elk jaar weer tegen zijn voorhoofd als ik mijn kilometerlijstje inleverde. ‘Dat hoeft echt niet met jouw omzet,’ legde hij dan uit. Dat begon ik ook te merken, ja: die 19 cent per kilometer die je van de belastingdienst mag declareren als je in je eigen wagen naar een klant gaat, daar kon ik niet eens van parkeren.

Ik ging dus rondkijken naar licht gebruikte Jaguars. Zo’n man ben ik. Nee serieus, ik mag dan klinken als iemand waar je graag een avondje de kroeg mee in duikt, maar da’s mijn werk. In het echt ben ik tot in het diepste van mijn ziel een Engelse notaris die in een tweed jasje naar kantoor rijdt en in het weekeinde gaat wandelen met een beagle. Zo leef ik niet, maar zo IEMAND ben ik, bedoel ik.

Het probleem met die licht gebruikte Jaguars, trouwens ook met fonkelnieuwe Jaguars, is dat je aan twee eisen moet voldoen: je moet nooit ergens dringend heen moeten en je moet gek zijn op sleutelen aan Jaguars. Het is en blijft namelijk wel gewoon een Brits merk. Die worden altijd vrij losjes in elkaar gezet, vermoedelijk met de verwachting dat de onderdelen aan elkaar blijven zitten uit beleefdheid. Ik zag dus toch maar af van een Jaguar.

Maar toen ik zag ik jou…

Uiteindelijk kwam ik bij de volledig elektrische Nissan Leaf uit omdat ik, nog half slapend na het ontbijtnieuws, hun TV-reclame verkeerd verstond. ‘Nu vanaf 7000 euro’, meende ik te hebben verstaan. Now you’re whistling my tune! Ik ging eens googelen en ontdekte al snel dat het vast ‘vanaf 27.000 euro’ had moeten zijn. Voor dat geld heb je het simpelste model, HUUR je de accu (scheelt 5000 euro) en dan claim je als ondernemer ook nog de BTW en wat subsidie terug. Ik was er al weer klaar mee, maar toch bekeek ik wat reviews. Omdat auto’s me niet echt boeien ben ik nooit zo op de hoogte, dus het leek me zinnig om alvast eens rond te gaan kijken voordat de dag aanbrak waarop die stationwagen in tweeën brak. (Zo heb ik ook de Audi Sportback E-tron nog serieus bekeken, maar dat is een hybride en Audi is toch bij uitstek het merk voor bokkelullen eerste klas. En hij zat niet lekker.)

Wat me opviel was dat er over de Leaf veel websites bestonden die niet van Nissan zelf zijn. Nu heb je van bijna elk merk en model wel ergens een forum waar mensen elkaar vertellen hoe je de koppakking vervangt of waar je moet beginnen met schroeven om de motor van het electrische raam te vervangen, maar dit was anders. Dit waren complete blogs en fora van mensen die duidelijk aan een heel nieuw hoofdstuk in hun leven waren begonnen. Blogs, artikelen, bibberige iPhone films op Youtube… Dit WAS iets.

Waarom wel, waarom niet

De voordelen van een electrische auto, zo leerde ik, zijn als volgt. Het verschilt per land, maar dit is zo ongeveer het hele lijstje:
– Geen wegenbelasting
– Diverse subsidieregelingen
– Nauwelijks onderhoud
– Rijden in aangename stilte, maar wel in een vlotte auto
– Speciale parkeerplaatsen, soms met gratis laden en/of gratis parkeren
– Toegang tot de busbaan of gratis de binnenstad in (de Londense ‘congestion zone’ bijvoorbeeld, of Utrecht binnenkort als ik de geruchten mag geloven)

De eerste vier punten gelden ook in Nederland. Het gratis parkeren is er inmiddels wel af en op de busbaan mag je ook niet, maar vooralsnog is een electrische wagen vrijgesteld van wegenbelasting. Dat zal niet eeuwig duren, maar het zal niet snel net zo duur worden als benzine of diesel. Waar een brandstofmotor circa 200 onderdelen heeft, bestaat een electromotor er uit pakweg 20. Dat zijn toch 180 dingen minder die stuk kunnen of periodiek vervangen moeten worden, lijkt mij.

Nadelen zijn er natuurlijk ook:
– Je moet eigenlijk een eigen parkeerplek bij je huis hebben, waar je ook een lader kunt plaatsen. Anders is het niet te doen.
– Je moet er een tweede auto bij hebben, of een familielid in de buurt waar je af en toe je auto mee kunt ruilen. Je actieradius is namelijk een stuk kleiner: zo’n 150 kilometer bij stadsverkeer is een vaak gehoord gemiddelde.
– Je moet van plan zijn tussen de 30.000 en 40.000 euro voor een auto neer te tellen. Terwijl je al hele geinige kapster-aan-huis karretjes hebt van rond de 9.000 piek. Of een Peugeot 208 voor 13.000 piek. Ook geen chick magnet, maar je RIJDT dus wel mooi. De Leaf is echter niet alleen zo ‘duur’ omdat hij electrisch is: er zit ook veel luxe in. Achteruitrijdcamera, navigatie, stoel- en stuurverwarming, keyless entry, eigenlijk alles wat ook in de Volvo XC60 van mijn vader zit en die kost meer dan het dubbele. Zelfs Jeremy Clarkson, die een flauw stukje maakte over de Leaf door de accu leeg te rijden in een gebied zonder laadpunten, had niks te zeiken over de uitrusting, het comfort of het rijgedrag.

Vooral die actieradius is natuurlijk een probleem en vermoedelijk ook HET thema van de komende verjaardagen. Want als je er met andere mensen over spreekt, blijkt de hele wereld opeens te bestaan uit bohémiens die niets liever doen dan op vrijdag spontaan in de auto springen om naar Parijs te rijden. Echt, dat doen ze allemaal. (Ik ook trouwens, maar ik pak dan de Thalys.)

Maar goed, ik werk dus thuis. Bij 95% van mijn ritjes kom ik de Haarlemmermeerpolder niet uit. Bovendien blijft de stationwagen vooralsnog gewoon in dienst, dus daar gaan we dan mee op vakantie of naar familie in andere provincies.

De deal

Nissan had een mooi ‘ontzorgpakket’ samengesteld voor wie de stap durfde te wagen. Je kreeg bij elke Leaf geheel gratis:

– Hulp bij het aanvragen van de subsidie van een fiscalist

– 12.000 punten bij Hertz, om een auto mee te kunnen huren voor de vakantie

– De eerste 1000 euro aan kosten voor een oplaadpunt op eigen erf retour

– 3 jaar onderhoud en pechhulp incl. vervoer naar een laadpaal als je zonder stroom komt te zitten

Kijk, dat klinkt goed. Overigens, ‘gratis’ wilde wel zeggen dat 2 van de 4 dealers die ik om een offerte vroeg dat pakket in klinkende munt wilden omzetten, d.w.z. ik kon het bijkopen voor gemiddeld 1500 euro. Dat noemden ze soms anders, maar ik kan ook rekenen ja.

Nou ga ik nog wel eens naar Amerika dus 12.000 punten bij Hertz komen bij mij wel op. Dat is makkelijk 1000 dollar aan autohuur, beetje afhankelijk van hoe je dat verdeelt en wat je huurt natuurlijk.

De subsidiehulp bleek achteraf niet nodig, omdat mijn gemeente geen enkele vorm van subsidie biedt en het toen nog een kwestie van 1 formuliertje bleek te zijn, overigens wel voor 3000 – 4200 euro Milieu Investerings Aftrek. Hangt af van je belastingtarief. Ik denk dat ik 3500 euro vang.

Overigens is het huren van de accu om 5000 euro te besparen een zet voor armlastige angsthazen. Je moet die accu dan namelijk levenslang huren voor 79 euro per maand. En als je ‘m verkoopt geldt dat ook voor de volgende eigenaar, dus dat maakt het niet echt makkelijker. Alleen als je doodsbang bent dat de accu het zal begeven, is dit interessant. Maar bij koop van de accu garandeert Nissan dat hij binnen 5 jaar niet meer dan 20% van zijn vermogen zal verliezen, hooguit. Je hoort alleen van accuproblemen bij mensen die in bijvoorbeeld Arizona rondrijden, waar het overdag rustig 45 graden is. 20% lijkt heel veel, maar je moet dit ding dus niet kopen als je meer dan pakweg 70 kilometer van je werk woont, evenmin als een paard en wagen of een tank dan handige keuzes zijn. (Tenzij je daar een eigen lader kunt krijgen, maar dan nog.) De meeste mensen rijden per dag een kilometertje of 30, 40. Dat kan ook best met een accu die nog maar 80% vermogen heeft.

Nu ben ik bepaald niet ‘s lands beste onderhandelaar, maar ik maak per jaar meer dan 100 offertes dus ik snap wel iets van de wereld. Autohandelaren geven veel liever accessoires weg dan geld. Daarom rekenen ze rustig 228 euro voor vier strips om je deuren te beschermen tegen winkelwagentjes, of 260 euro voor spiegelkappen. Ik had dus voor circa 2000 euro aan stukjes plastic uitgezocht (telefoonhouder, kofferbakscheider, meer van die onzin) waar ik NIET voor wenste te betalen en samen met dat ontzorgpakket (wat gratis is, dus dat gaan we er dan ook niet afhalen om een laag bedrag onder de streep te krijgen) wilde ik die auto dan wel hebben voor wat er op het prijskaartje staat. Had ik meer korting kunnen krijgen? Geen idee. Het verschil tussen de hoogste en de laagste van de 4 offertes was ruim 2500 euro. Me dunkt dat ik me niet al te belachelijk heb gemaakt. Een dealer telde gewoon ALLES bij elkaar op en trok er toen, zeer royaal, 250 euro af…

Op 4 september zette ik mijn handtekening. In oktober zou het ding dan gebouwd worden, in de Nissan fabriek in Sunderland (GB). Dat zal ook wel gebeurd zijn, maar hij deed er vervolgens toch nog tot 28 november (!) over om bij de dealer aan te komen en die had een week nodig voor het papierwerk, de Waxoyl behandeling en het opplakken van die deurstrips. Maar goed, op 5 December was het dan zo ver…

Nog even over de laadpaal

Zie ook mijn uitleg over de laadopties van een Nissan Leaf en wat je moet weten om de juiste opties en een geschikte lader te kunnen bestellen.

Zoals ik al schreef is het fijn als je je elektrische auto op eigen terrein kunt opladen. Weliswaar kun je een ‘openbare’ paal aanvragen, maar als je buurman dan ook zo’n ding koopt en eerder thuis is dan jij, heb je geen poot om op te staan, laat staan een plek om te parkeren. Nu  heb ik toevallig mijn eigen plekje aan de achterkant van mijn tuin. Een tuin die trouwens ruim 20 meter diep is. (Het gaat goed hoor, met dat inspreken.) En het huis is OOK 20 meter diep, dus ‘een kabeltje trekken vanaf de meterkast’ is sneller gezegd dan gedaan. Voordat ik die Leaf kocht, liet ik dus eerst eens uitzoeken of het haalbaar was om op die plek een lader te plaatsen.

De Nissan-subsidie gold alleen als ik via NUON een laadpaal (feitelijk meer een hangend kastje) aanvroeg. Die stuurden een man langs die de situatie eens bekeek en toen voorstelde om geen 20 meter tuin op te gaan graven (wat ik ook niet goed had gevonden) maar om via de kruipruimte een kabel van meterkast naar achtergevel te trekken, die daar omhoog te laten komen en dan verder langs de schutting. Daar nog even onder de tegels door ter hoogte van de tuindeur en het kastje dan ophangen aan de zijkant van het tuinhuisje. De laadkabel hang ik gewoon over de schutting, geen punt.

Die schutting staat niet langs de straat, dus voor vandalisme hoef ik niet bang te zijn. Voor pakweg 1550 euro (waarvan dus 550 voor mijn rekening) werd dat werkelijk keurig geregeld. Behalve een elektromonteur kwam er zelfs een hovenier langs om de tegeltjes op te tillen. Ik moest wel thuis zijn, onder andere om de trapkast uit en weer in te ruimen (heerlijk klusje, maar daar zit nu eenmaal het luik naar de kruipruimte), maar verder heb ik alleen maar koffie gezet en gevulde koek verstrekt.

Over opladen

Een doorsnee huis kan aansluitingen tot 16 ampere per stoppengroep aan. Je zou wel gek zijn om je wasdroger op dezelfde groep te zetten, dus er moet een speciale groep bijkomen voor die lader.

Als je daar een laadkastje op aansluit, kun je je Leaf in 8 uur opladen. Bedrijven en nieuwe woningen hebben soms ‘krachtstroom’ en kunnen dan kastjes ophangen die in 4 uur je accu vol krijgen (steeds gerekend vanaf leeg, wat natuurlijk lang niet altijd het geval zal zijn). Overigens gaat gewoon laden met 3,3 kW en snel(ler) laden met 6,6 kW. (Ampere is niet hetzelfde als (kilo)watt, denk je er even om?) Als je op 6,6 kW wilt kunnen laden moet je een Leaf bestellen die daar een speciale voorziening voor heeft. Da’s circa 1000 euro extra en achteraf inbouwen kan niet, maar je hebt er dus relatief weinig nut van.

Langs de snelweg is zelfs 4 uur natuurlijk veel te lang en daar kun je dan ook speciale snelladers vinden. Daar krijg je in 30 minuten je accu 80% vol. Helemaal vol duurt langer, want die laatste 20% wordt de accu langzamer geladen, dat is beter voor de levensduur. Da’s zeker langer dan benzine tanken, maar als dat een probleem is MOET JE GEEN ELEKTRISCHE AUTO KOPEN, EINSTEIN.

Je moet trouwens toch al geen EV (electrisch voertuig) kopen als je voornamelijk op de snelweg zit, want hoe harder hij gaat, hoe sneller hij leeg raakt. Als je 120 rijdt, kom je stukken minder ver dan als je alleen maar in stadsverkeer rijdt en hooguit af en toe een stukje met 80 km tegenkomt. Op de snelweg win je ook minder energie terug, omdat je daar niet geacht wordt te remmen.

Overigens heeft de Leaf iets wat de Tesla niet heeft: als het echt niet anders kan, kun je het ding nog opladen via een gewoon 220 volt stopcontact. Je moet dan wel een haspeltje uitrollen, maar het KAN tenminste en er zijn mensen die het er mee doen. Het is wel behelpen, een lege accu is pas na 12 uur weer vol. Maar als je ergens op visite gaat kun je best even vragen of je ergens in kunt prikken, 2-3 uur laden is toch weer 30-40 kilometer. Geef die mensen een euro voor de stroom, dan zijn ze riant gecompenseerd.

Maar goed, ik heb het ding nog geen dag en ik wil er eerst eens even in gaan zitten. Later meer. Vragen zijn, bij hoge uitzondering, welkom in de comments.

Och Jezus, het gelul over die auto gaat hier gewoon verder!

Tags:

6 Comments

  • Liesje schreef:

    Haha leuk geschreven Martijn! Handig ook om te lezen wat de voor en nadelen van de Leaf zijn, aangezien ik zelf aan het twijfelen ben om die te kopen bij een dealer in de buurt. Heb zelf ook nog nooit een nieuwe auto gekocht ( ook vaak mazzel gehad 😉
    Goed bezig!

  • Leonoor schreef:

    Wat een leuke blog(s), ik herken sommige dingen ook als leaf rijder. Wil niet zeggen dat mijn leafde voor mijn auto afneemt ;). Leuke woordspeling, ik denk dat ik die nog veel vaker ga gebruiken!

  • Jeroen schreef:

    Leuk dat je eerste nieuwe aangekochte auto een Nissan Leaf is. Wat ik inderdaad van veel mensen hoor is dat het een vrij luxe auto is, de actieradius blijft natuurlijk een discussiepunt, maar als niemand het aandurft zal deze ontwikkeling natuurlijk niet doorzetten.

    • Martijn schreef:

      Op dit moment is het als ENIGE auto in een gezin inderdaad niet ideaal, maar veel gezinnen hebben toch twee auto’s. Ik heb er het eerste jaar 20.000 km op gezet, dus vertel mij niet dat je er nergens mee komt 🙂

  • Gerard schreef:

    Leuke blog Martijn. Ik heb nu 82.000 km in twee jaar gereden met mijn LEAF. Ook veel snelwegkm. Niet harder rijden dan 110 en dan kan het best. Tijd inplannen voor wegwerken van mails tijdens het snelladen. Dus gewoon wat vroeger weg en later thuis. Maar dan hoef je thuis geen mails meer weg te werken. En bij ons de 2e auto ook naar 1 jaar weggedaan. Op vakantie naar Frankrijk met de auto van mijn ouders. Dit jaar voor eerst naar Munchen geweest met de LEAF. Nog wel erg spannend. Nog net te weinig snelladers. We zijn met Fastned verwend in NL.

  • Luuk schreef:

    Zelf ben ik uitermate tevreden over mijn Nissan Leaf. ik vind elektrisch rijden heel fijn, en het is een zeer luxe auto.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2005-2024 Brein van Martijn! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.