0

Bitcoin rubriek aflevering 6 (slot)

Posted by Martijn on 06/26/2018 in Blog |

Deze tekst is voorgelezen in het programma Sophie Volgt, zie MeerRadio.nl. Het is een radioscript, geen geredigeerde internettekst.

Bitcoin laatste aflevering (26 juni 2017)

Zo, de laatste aflevering van deze rubriek. Vorige keer liet ik al doorschemeren dat ik er klaar mee was, met die windhandel. En dat is trouwens niet omdat ik er geld aan kwijt ben geraakt, al heb ik er nooit meer dan een paar honderd piek mee verdiend.

De Bitcoin top was op 17 december, met een koers van 16.350 euro. En oh wat is die achtbaan toen hard gegaan. En je weet het, met achtbanen: uiteindelijk sta je op de begane grond. De koers is nu 5300 euro, meer dan 11.000 euro onder de top. Maar goed, laten we die beerput voor een laatste keer opentrekken en de walm diep inademen.

Jij attendeerde me op een berichtje dat er sinds kort op Schiphol een automaat staat om euro’s om te wisselen naar Bitcoin of Ethereum, voor reizigers uit de Eurozone. Nou, dat nieuws zat ZELFS in het MeerRadio nieuws, dus dan heb ik er weinig aan toe te voegen. Wel handig, zo’n machine om je zwarte geld wit te wassen. Wel hanger er vrij veel camera’s op Schiphol, dus ik zou iets van een zonnebrilletje opzetten, of een pruik. Het bedrijf erachter heet de ‘byecoin company’ en op hun eigen website staat geen persbericht met meer info, dus ik weet niet eens of dat ding voor of achter de douane staat. Wel opvallend hoeveel sites hetzelfde berichtje bijna woordelijk van het ANP bericht hadden overgenomen. Er is ook niemand gaan kijken bij dat ding, maar dat komt vast ook omdat niemand weet waar hij staat.

Ach ja, die Bitcoin. Er is weer eens een digitale bankoverval geweest. Niet de eerste, trouwens. Mt Gox was een van de eersten, maar sindsdien zijn er zoveel geweest dat het niet meer bij te houden is. Nu was het bij Bit-humb, ongelukkige naam, een van de grotere Aziatische beurzen. 27 miljoen euro aan nepgeld, poef! Weg. Het is gebeurd terwijl ze geld aan het overzetten waren naar nieuwe, veiligere ‘wallets’. Gedupeerden krijgen hun geld terug, aldus de beurs. Kun je makkelijk doen, want niemand kan dat geld uitgeven dus je hoeft maar een fractie daadwerkelijk op te hoesten. Zolang mensen als ze inloggen een leuk bedrag aan fantasiecentjes zien, zijn ze tevreden.

https://tweakers.net/nieuws/140013/criminelen-sluizen-voor-27-miljoen-euro-aan-cryptovaluta-weg-bij-bithumb.html

Oh, bij het Zuid-Koreaanse Coinrail is ook 40 miljoen verdwenen, maar in altcoins, dus geen bitcoin. Wel ging de BTC door dit nieuws meteen onderuit, zoals hij altijd onderuit gaat bij het minste of geringste.

https://www.bright.nl/nieuws/artikel/4230926/bitcoin-korea-coinrail-beurs

Overigens is het vooral zielig voor een groepje van zo’n 1600 investeerders, die samen bijna een derde van ALLE bitcoins bezit, in totaal zo’n 37,5 miljard dollar. Pardon, 37,2. Pardon, 36, 8. Pardon… 36,9… Nee, 36, 6. Afijn, deze ‘whales’, walvissen, hebben allemaal minstens duizend bitcoins, en honderd van hen zelfs 10.000 tot 100.000 BTC. Zou toch zielig zijn he, als ze dat kwijtraakten… he he he he he… Oh, wat zielig. Moeten ze gaan werken voor de kost.

https://www.bright.nl/nieuws/artikel/4229521/bitcoin-whales-markt-bitcoins

Het energiegebruik van al die cryptovaluta begint inmiddels echt een probleem te zijn. Eind 2018 zal 0,5 procent van alle elektriciteit die wereldwijd wordt opgewekt omgezet worden in nutteloze warmte door het ‘minen’ van muntjes en het bijhouden van de transacties. 0,5 procent, dat zal omgerekend zo’n 7,7 gigawatt zijn. Een gemiddelde bitcointransactie kost tegenwoordig al evenveel stroom als een Nederlands huishouden in een maand verstookt. En dat komt voornamelijk ten goede aan 1600 miljonairs.

https://www.livemint.com/Money/3wU3b1IuMYZTl47zYkkcmN/Bitcoin-to-use-05-of-worlds-electricity-by-end-of-2018.html

Hebben we dan tenminste nog wat aan die blockchain techniek? Zou dat niet iets kunnen zijn voor contracten, of om auteursrechten vast te leggen? Nou, dat lijkt steeds minder interessant. Daar was al een systeem voor, met notarissen enzo. En voor het verkiezingsproces is het ook te link, volgens een onderzoeker van de Radboud Universiteit. Die heeft gekeken of de blockchain de problemen met stemcomputers op zou kunnen lossen, maar nee dus: ‘De manier waarop blockchaintransacties de stem van een kiezer registreert ondermijnt het stemgeheim,’ is is de conclusie. Uiteindelijk is dan te onderhalen wie gestemd heeft, en waarvoor. En hertellen schijnt ook onmogelijk te zijn, want als de blockchain het zegt ligt het immers vast. Ook als het fout is.

https://www.nu.nl/internet/5316101/blockchain-zorgt-grote-nadelen-in-verkiezingsproces.html

Hoeveel altcoins zijn er trouwens? Nou, ik lees ze even voor, op volgorde van hun waarde per unit:

Bitcoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin cash, EOS, Litecoin, Stellar, Cardano, TRON, iOta, Tether, Neo, Monero, Dash, Binance Coin, Ethereum classic, VeChain, NEM, Ontology, OmiseGo, Qtum, Zcash, ICON, Lisk, Decred… (hele lijst is 1586 munten, fade out en naar muziek).

https://coinmarketcap.com/all/views/all/

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2005-2024 Brein van Martijn! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.