Windows en wel hierom…
‘This did not age well,’ zoals de Engelsen zeggen. Sinds ik die iPod in de armen sloot zijn alle Windows-computers thuis en bij familie vervangen door iMacs en Mac Minis. Sindsdien is mijn leven een stuk eenvoudiger.
Of: ‘Waarom Linux snoeihard zuigt.’
Iedereen haat Windows Vista. Ik haat Vista. Jij haat Vista. Je buurman haat Vista. Je buurvrouw weet niet wat het is, maar haar neef die in een computerzaak werkt haat Vista. Wij allen haten Vista. En wij vrezen de dag dat we een nieuwe computer nodig hebben, want er zijn vrijwel geen PC’s te koop zonder Vista erop.
Wat is ons alternatief? Wel, laat ik dat eens illustreren met een aardig voorbeeld: we kopen een webcam en willen die gebruiken om naar iemand te zwaaien.
Scenario 1: we hebben een PC met Windows erop. We hebben een webcam van een groot, bekend merk. Om precies te zijn een Snork WC-100, in een doos.
De doos gaat open. In de doos zit een webcam en een CD. De CD wordt herkend en start zelf een installatieprogramma. Als dat klaar is, worden we gevraagd de camera in te pluggen. Hij werkt.
Scenario 2: we hebben een Mac. Dus een PC van Apple, met het OS-X besturingssysteem. We hebben ook nu een Snork WC-100, met CD.
De CD wordt in de Mac gestopt, maar er gebeurt niets. Er staat namelijk geen driver voor OS-X op die CD. Op de doos staat dan ook dat de webcam alleen geschikt is voor Windows.
We pluggen de webcam in. Hij wordt niet herkend.
We Googelen merk en type van de webcam, samen met trefwoorden als OSX of Mac of Apple. De eerste honderd resultaten zijn forumberichten van mensen die vragen: hoe installeer ik dat ding eigenlijk?
We plaatsen zelf ook een forumbericht met de vraag: hoe installeer ik dat ding eigenlijk? Het antwoord komt na 30 seconden. ‘Hey loser, koop dan ook een NIEUWE Mac want daar zit de camera al in het beeldscherm!’
Een nieuwe Mac kost minimaal 1000 euro. We geven het op.
Scenario 3: we hebben een PC met een van de vele varianten van het gratis besturingssysteem Linux. Ik noem een Suse, een Redhat of een Ubuntu. Gratis te downloaden, installeert zichzelf tegenwoordig zonder lastige vragen.
We doen de CD erin en die wordt niet herkend. We pluggen de webcam in en die wordt niet herkend. We Googelen merk en type van de webcam en ontdekken dat meer mensen dit probleem hebben. In een forumbericht wordt een andere vragensteller verwezen naar Haxorboyz Webcam Drivers Domain.
Haxorboy heeft inderdaad een website vol drivers voor webcams. Gelukkig spreken we vloeiend Engels. Helaas heeft hij ze niet gerangschikt op merk en type, maar op het type chip dat in de camera zit. In de ruim 50 verschillende camera’s waar we in de winkel uit konden kiezen, zitten namelijk maar 4 verschillende beeldprocessoren.
We Googelen onze Snork WC-100 en ontdekken dat er een chip in zit van het type ABC123. En daar heeft Haxorboy inderdaad een driver voor. We kunnen kiezen uit de volgende bestanden:
123abcbinaries.tar.gz voor AMD
123abcbinaries.rpm voor AMD
123abcbinaries.tar.gz voor Intel
123abcbinaries.rpm voor Intel
Het blijkt dat we de derde moeten hebben: dat is de versie voor het soort processor in onze PC en ons besturingssysteem. We downloaden het bestand, dat maar 70 Kb groot blijkt te zijn. Oftewel kleiner dan het kleinste Word-bestand op onze PC. Dit is verdacht en verontrustend.
We dubbelklikken het bestand en vinden de mappen ‘Binaries’, ‘Sources’ en ‘Stable’ en ‘Latest’. Op de gok kiezen we ‘Latest’. Daarin staat maar 1 bestand, 123abcv1_01_b. Het bestand heeft geen extensie. Met andere woorden: we hebben geen idee wat we er mee aan moeten, maar dubbelklikken helpt niet.
In een andere map vinden we iets dat ReadMe heet en dat blijkt leesbaar. Er staat in dat we de ‘shell’ moeten openen, oftewel een soort scherm waarin we instructies moeten tikken. Vervolgens bladeren (nee TIKKEN) we naar de map waarin 123abcv1_01_b staat:
/usr/bin/var/desktop/myfiles/123abcv1_01_b
Het blijkt dat het bestand wel een driver is, maar geen grafische interface heeft. Om onze webcam te laten werken zouden we daarom in theorie elke keer dat we hem gebruiken het volgende moeten intikken:
/usr/bin/var/desktop/myfiles/123abcv1_01_b -c -640*480@32 -50 -a
want -c betekent: we willen kleurenbeeld, -640*480@32 wil zeggen dat we 640 bij 480 pixels met 32 bits kleurdiepte willen zien, -50 is het aantal Herz en -a wil zeggen dat autofocus aan mag. Als we lui zijn, schrijven we een scriptje dat elke keer bij het opstarten deze commando’s automatisch uitvoert, al laat de ReadMe doorschemeren dat dit een van de eerste stappen naar de hel is.
In de ReadMe staat ook dat we, als we toch al voor God en de eeuwigheid verloren zijn, het gratis programma GNUCam kunnen downloaden en installeren om de bediening van 123abc te versimpelen. We moeten dan ook xCamServer installeren, dat dan weer wel. Daar heb je alleen wel CamLib voor nodig. Dat kun je downloaden op een ftp-server ergens op een universiteit in Michigan. Om daar in te komen moet je even de betreffende systeembeheerder mailen.
Ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan. Die webcam komt wel aan de praat, maar dan ben je twee dagen verder.
Herhaal dit nu voor je printer, je scanner, je Bluetooth-ontvanger, je mobiele telefoon en wat je verder nog maar aan rommel aan je PC hangt en je bent een gelukkig mens. Of je bent al een paar uur eerder met je broodrooster in bad gegaan, dat kan ook.
Dus: wij haten Windows Vista. Maar als we slim zijn, leren we er mee om te gaan.
Disclaimer voor Linux-fans: het voorbeeld is fictief, de commando’s kloppen vast niet, ik snap dat JOUW versie van Linux beter is, ik weet dat Linux een Unix-variant is maar het kan me niet schelen, ik geef meteen toe dat jij meer weet van computers dan ik en ik erken dat Ubuntu en consorten steeds gebruiksvriendelijker worden. Maar ik neem hier geen woord van terug.
2 Comments
Ahum.. Ik HEB Vista. Zat bij m’n nieuwe PC. Leuk.. Ik stop mijn Philips Webcam in mijn nieuwe PC. Ook leuk. Vista: “Ik herken ‘m niet. Hebbie een driver voor me?”. Ik zoeken op de Philips site. Antwoord van Philips: “Vista driver? Voor die webcam? Neuh, die is al maarliefst anderhalf jaar oud. U kunt wel een nieuwe kopen…” WAAAT??? Dank zij de “community” heeft een slim iemand die driver vanuit de XP installatie omgetoverd tot een semi-werkbare Vista driver. Uit sleep toestand moet ik de webcam in de device manager uit- en aanzetten om hem weer werkend te krijgen, maar afgezien daarvan doet hij ‘t weer (het kan een Vista issue zijn, mijn laptop met ingebouwde webcam kan ook niet tegen sleep).
Moraal van het verhaal: Linux is niet het probleem, noch Vista, noch OSX.. Die ellendige hardware fabrikanten moeten eens verantwoording nemen om hun hardware te voorzien van fatsoenlijke drivers OF de community hun gang laten gaan om drivers te maken. Maar zelfs DAAR zijn deze boeven niet happy mee (Creative? Anyone?).
Oh ja: Beste Steve Ballmer: WAAR IS MIJN “UP” button in Vista gebleven? En waarom is de backspace nu niet langer de UP?? Why? WHY????
Dit verklaart dan ook waarom ik de stap: ‘We bellen onze beste vriend (die meer van Windows weet dan Nerdy McNerdNerd, meervoudig winnaar van de ‘noem zoveel mogelijk DLL’s in /system32′ wedstrijd) om te vragen wat hij zou doen’ heb overslagen 😉