No place like it, really.Wat, nu al weg?Vanaf wanneer draait...De nieuwste staan bovenaan!Reviews sinds 1999Zoek op titel, acteur, trefwoord...Wie, Wat, Waar en Waarom?Er is nog zo veel meer!
Afleveringen direct downloaden? Klik hier
   

Niemand die zegt: 'ik ga van de eifeltoren spugen, nu het nog kan' of die zijn liefde gaat betuigen aan iemand, omdat de gevolgen van een blauwtje lopen toch binnen een paar dagen letterlijk van de aardbodem zijn verdwenen. DAT zou ik tenminste doen. Dan wel…
Uit de review van Deep Impact.

filmtheater DVD bioscoop bios comedy humor actie thriller drama theater kunst cultuur
The Bourne Supremacy
The Bourne Supremacy

Dit is een sequel. Dat wist ik niet, toen ik ging zitten. Ik zie tenslotte meer dan 200 films per jaar, dus ik schuif meestal maar gewoon aan. Nou, ik dacht even dat ik gek werd: Het kwam me allemaal zó bekend voor: dat geneuzel over huurmoordenaars, Berlijnse ambassades en geheugenverlies en dan ook nog met Matt Damon... En waarom schreef ik steeds hardnekkig de titel op als 'The Bourne Identity'?

Eenmaal met de persmap op schoot werd me (achteraf) een hoop duidelijk. Nu snapte ik opeens wat er aan de hand was met de hoofdpersoon, al begreep ik dan nog steeds niet waarom men zo wanhopig probeerde iemand met geheugenverlies te doden. Zeker in mijn geval kan een mens daar érg nerveus van worden...

Jason Bourne (Matt Damon) is nog steeds op de vlucht. In deel één werd hij opgevist uit zee, zonder te weten wie hij was. Wel krijgt hij al snel door dat hij heel bijzondere truukjes kent en kennelijk een spannend leven heeft geleid. Vervolgens moet hij op de vlucht voor allerlei schietgrage types, maar uiteindelijk krijgt hij een vriendinnetje met wie hij weer uit beeld verdwijnt.

In deel twee hebben de boeven hem opnieuw gevonden en gaat de achtervolging vrolijk verder. Nou ja, vrolijk... zelden zoveel grimmig kijkende mensen gezien, maar daar is het dan ook een thriller voor. Robert Ludlum schrijft zulk spul, bij voorkeur ter dikte van een stevig telefoonboek. Het zijn ideale boeken voor op vakantie, al is Ludlum dan een one-trick-pony. Alles weten over de CIA, maar niks beters kunnen verzinnen dan een plotje over geheugenverlies is natuurlijk wel een beetje triest...

Deze sequel is niet meer dan het uitmelken van deel één. Het is een tussenstation, bijna een verplicht nummer. Kammenieschele dat ze een dik boek volgen: het verhaal schiet geen sodemieter op. Nu houd ik wel van al dat spionnengedoe, met observatie-camera's, CIA-speelgoed, lekker rossen met auto's en geïmproviseerde wurgpartijtjes met schoenveters, dus ik had een poosje het idee dat ik naar een heel aardige thriller zat te kijken. Kijk, Jason Bourne is kennelijk ooit gebruikt voor een CIA-project om nietsontziende moordenaars te trainen, maar dat liep uit de hand en de man die daarvoor verantwoordelijk was krijgt te maken met een andere CIA-dame die graag wil weten hoe en wat. Ondertussen wordt Jason steeds opgejaagd, zonder zelf precies te weten waarom. Ook hij is natuurlijk nieuwsgierig naar zijn verleden, al weet hij niet goed wie hem daar iets over kan vertellen. Verder scheurt de film door half Europa, met een hele aardige finale in Moskou. Wat zeg ik, een ongelofelijke finale! Maar om nu te zeggen dat ik inmiddels begreep waar het voor nodig was... nou, nee.
Behalve Jason is er ook geen enkel karakter opvallend genoeg om wat extra aandacht aan te besteden: het zijn stuk voor stuk inwisselbare types, de één strak in het pak en de ander met een leren jekkie, maar allemaal heel erg serieus bezig met tikkertje voor grote mensen. Er zit wel eens een mantelpak tussen, maar dat is dan ook het enige verschil.

Spektakel genoeg dus, maar helaas amper verhaal. Het slot moet namelijk nog even wachten, want we krijgen ook nog een derde deel, The Bourne Ultimatum. Ik kan me zo ongeveer voorstellen hoe die film gaat verlopen: Jason wordt nog een uurtje achtervolgd, dan komt het tot een goed gesprek met de man achter het project waardoor hij zijn geheugen verloor en dan leeft hij nog lang en gelukkig. Ondertussen is dit, afgezien van wat aardig uitgevoerde actiescènes, een tamelijk saaie film die in elk geval weinig toevoegt aan deel één. En dat vond ik al niet meer dan een zeventje waard. Weet je wat? Tenzij er in deel drie toevallig 100.000 Orcs voorkomen, hoef je mij er niet speciaal voor wakker te maken.

Score: 6/10
Martijn Warnas

Alle informatie op Warnas' Movie Academy is eigendom van Warnas.net en mag niet op een andere manier worden bekeken, verspreid, geciteerd of gebruikt dan door het bezoeken van deze website, behoudens schriftelijke toestemming van de maker, te bereiken via .

Printervriendelijke versie