No place like it, really.Wat, nu al weg?Vanaf wanneer draait...De nieuwste staan bovenaan!Reviews sinds 1999Zoek op titel, acteur, trefwoord...Wie, Wat, Waar en Waarom?Er is nog zo veel meer!
Afleveringen direct downloaden? Klik hier
   

Dit is een linkse film en linkse mensen stellen er geen eer in het anderen naar de zin te maken. Daarom koken ze ook vaak vegetarisch
Uit de review van The Edukators.

filmtheater DVD bioscoop bios comedy humor actie thriller drama theater kunst cultuur
Smokin' Aces
Smokin' Aces

Buddy 'Aces' Israel had een leuke carrire als goochelaar en performer in Las Vegas, maar het bleek toch iets beter te verdienen om voor de maffia te gaan werken. Bovendien is het een stuk spannender om schouder aan schouder te staan met de onderwereld en af en toe een simpel klusje uit te voeren dan avond aan avond dezelfde kaarttruuks te doen.
Als zijn geweten gaat knagen besluit Buddy om bij de rechter de vuile was buiten hangen, in ruil voor bescherming en een nieuwe identiteit. Daar zit de onderwereld natuurlijk niet op te wachten. Er wordt een prijs op zijn hoofd gezet, of liever gezegd: op zijn hart. Wie de beloning wil incasseren moet namelijk wel Jacks kloppende hart afleveren. (Goeie manier om Verdonk goedkoop om te laten leggen: 'D'r zat geen hart in!' 'Jaja... sorry hoor, geen hart betekent geen geld.')
Een bonte schare van huurmoordenaars, van bijklussende neo-nazi's tot kille professionals (mannen n vrouwen) doet vervolgens een enthousiaste poging om de prijs te claimen. Daarvoor moeten ze Buddy dus wel vinden, maar kennelijk staat het feit dat hij zich verbergt in het penthouse van een duur hotel gewoon in de vakbladen. Er lijkt geen moordenaar te zijn die hem niet feilloos weet te vinden. Alle karakters krijgen een uitgebreide introductie en hebben allemaal zo hun eigen methodes, dus Buddy en zijn beschermheren krijgen het nog zwaar te verduren.

Zo, we hebben vast een bodempje gelegd. Als ik je een advies mag geven: doe niet teveel moeite om de verschillende teams uit elkaar te houden. Voor de vorm noem ik even het lijstje, gebaseerd op hun voornaamste kenmerken: twee zwarte vrouwen (waarvan Alicia Keys er n speelt, een hele lekkere trouwens), een psychopaat, een soort big, een team van drie kermisklanten enne... ja, dat is het wel zo'n beetje dacht ik. Oh nee, er was nog een Zweed. Maar die vecht niet.
Let wl even goed op het karakter van Ben Affleck (ooit gedacht dat je dat nog eens zou zeggen, Martijn? - Ed.) de 'bail bondsman' Jack Dupree. Zijn werk is het om mensen die op borgtocht vrij zijn en de benen hebben genomen, terug te brengen. De borg zijn ze dan kwijt, dat is (deels) zijn salaris. Op zich is dat geen crimineel werk, maar je komt niet ver met goede manieren. Dupree heeft het ook op Buddy voorzien. Hij moet hem namens een paar advocaten die nog een rekening hebben liggen naar Las Vegas terugbrengen. De enige reden dat dit karakter in de film zit, is zodat hij het hele, krankzinnige verhaal en de nog krankzinniger karakters aan ons uit kan leggen. Vroeger hadden ze daar van die titelbordjes met witte letters voor, maar Ben is tegenwoordig goedkoper.

Ik heb nog nooit een andere reviewer geciteerd, maar bij Moviejuice.com hadden ze een dijk van een grap die ik je niet wil onthouden:

Most of this movie plays to the audience the way your conversation plays to a dog:

Ray Liotta: blah blah blah blah food blah blah walk
Ryan Reynolds: blah blah blah treat

H verdorie, die had ik wel willen verzinnen!

De FBI of CIA of National Agency For Something Or Other In Law Enforcement (NAFSOAILE) ofzo, is op de hoogte van eh Nou ja, zij snappen het wl. Dus die komen ook meespelen. De voornaamste bron van verwarring is trouwens Andy Garcia als een of andere hotemetoot die alles al weet maar het net te laat vertelt.

Voor Buddy begint het verhaal als hij in Lake Tahoe (dus niet in Vegas) in een luxe hotelsuite wakker wordt en zeven snurkende hoeren op het tapijt aantreft. Die krijgen allemaal een fooitje en mogen dan opdonderen, want Buddy is geen aardige meneer. En dan begint zo langzamerhand het gedonder in de glazen, al krijgt Buddy daar in eerste instantie weinig van mee. De hotelgasten des te meer.

Je moet er van houden, van die enorm overdreven schietpartijen waarbij iedereen ammunitie gebruikt waarmee je een olifant dertig meter achterover kunt laten slaan. Veel slowmotion, veel spattend bloed, geen MENS die zijn wapen op een gewone manier vast weet te houden... Om nog maar niet te spreken over al het gevloek en de gore details zoals afgehakte vingers en andere verminkingen. Daarbij komt ook nog dat het verhaal niet echt te volgen is (althans, de details: in grote lijnen is het concept simpel zat, maar dat wil niet zeggen dat je altijd maar volgt WAAROM Jantje of Pietje nu weer besluit naar een andere etage te gaan of iemand al dan niet neer te schieten) en dat de serieuze inleiding de daaropvolgende slachtpartij nauwelijks rechtvaardigt en dan zeg ik: screw this. Ligt aan mij hoor, ik houd ook niet van films zoals Kill Bill. Maar goed, voor pubers van 15 moeten tenslotte ook films worden gemaakt en dit zal uitstekend voldoen voor die doelgroep.

Overigens komt er na al dat geknal nog een (uiteraard ingewikkelde) uitleg met een twist, maar tegen die tijd had ik mijn jas al aan. Het enige goede nieuws uit deze film is dat Ben Affleck kennelijk naar de categorie kleine bijrollen aan het afzakken is en bovendien in het eerste half uur al voor zijn raap geschoten werd. Het is dat ik niet betaal voor kaartjes, maar ik kan me voorstellen dat je 8 euro neerlegt om alleen dt al op een lekker breed scherm te zien. En dan lekker vroeg naar huis, heb je ook nog wat aan je avond.

Bonusvraag: wat zegt het over mij dat ik het konijnenmasker van rond de 24e minuut direct herkende? En wat zegt het over JOU als je dit snapt?

Score: 4/10
Martijn Warnas

Alle informatie op Warnas' Movie Academy is eigendom van Warnas.net en mag niet op een andere manier worden bekeken, verspreid, geciteerd of gebruikt dan door het bezoeken van deze website, behoudens schriftelijke toestemming van de maker, te bereiken via .

Printervriendelijke versie