No place like it, really.Wat, nu al weg?Vanaf wanneer draait...De nieuwste staan bovenaan!Reviews sinds 1999Zoek op titel, acteur, trefwoord...Wie, Wat, Waar en Waarom?Er is nog zo veel meer!
Afleveringen direct downloaden? Klik hier
   

Kijk, als blanke bwana ben ik gewoon niet erg gefixeerd op verhalen over discriminatie.
Uit de review van Life.

filmtheater DVD bioscoop bios comedy humor actie thriller drama theater kunst cultuur
Robots
Robots

Van de makers van Ice Age is hier nu Robots, een animatiefilm die in eerste instantie voor kinderen is bedoeld, maar die volwassenen ook een hoop te bieden heeft.

Verwend als we zijn, zeker sinds dit genre zelfs een eigen Oscar heeft (hoewel er vooralsnog steeds maar drie in plaats van vijf films per jaar worden genomineerd) gaan we natuurlijk niet meer kijken vanwege de digitale trucjes: het verhaal wordt steeds belangrijker.
Toch was de hoge visuele kwaliteit ook deze keer weer een verrassing voor me, zeker als je nagaat dat er in de hele film geen enkel 'organisch' karakter voor komt en de robots in deze film allemaal van het type 'pratende koelkast' en 'omgebouwde wekker' zijn. Om met zulke karakters emoties op te roepen blijft toch knap.

Het verhaal stelt trouwens ook niet teleur, al heeft het nogal wat weg van The Wizard Of Oz: In een samenleving die geheel bestaat uit robots is de jonge tiener Rodney (die als baby niet door de ooievaar maar als bouwpakket bij zijn ouders werd bezorgd) een idealistische dromer die graag uitvinder wil worden. Hij heeft ook al iets bedacht, namelijk een automatische bordenwasser. Robots houden kennelijk ook niet van afwassen.
Rodney's grote voorbeeld is Big Weld, de beroemde uitvinder die in Robot City een enorme fabriek heeft waar nieuwe uitvindingen en reserve-onderdelen voor robots worden gemaakt.

Mister Weld houdt geregeld 'spreekuur' voor hoopvolle uitvinders, althans volgens zijn TV-spotjes en Rodney vertrekt dus naar Robot City. Daar ontdekt hij al snel dat Big Weld al lang niet meer de baas is in zijn eigen fabriek. Daar heeft nu een glibberig managerstype de leiding en die heeft besloten dat er voortaan geen reserve-onderdelen meer worden gemaakt, maar enkel dure 'upgrades'. En wie daar geen geld voor heeft, die kan dus naar de sloop. Voor Rodney's vader is dat bijvoorbeeld een accuut probleem, maar er zijn nog meer robots die zo in de problemen komen.

In Robot City ontmoet Rodney ook de scharrelaar Fender en diens vrienden. Fender valt letterlijk uit elkaar en is altijd op zoek naar reserve-onderdelen. Samen met een aantal andere versleten robots woont hij in een soort opvanghuis, waar ook Rodney een plaatsje krijgt. Met wat noodreparaties maakt Rodney wel vrienden, maar het wordt al snel duidelijk dat Big Weld zich heel snel weer met zijn fabriek moet gaan bemoeien!

Robots is echt een juweeltje geworden en heeft ook een heleboel verwijzingen die volwassen leuk bezig zullen houden. Zo zag ik verwijzingen naar Star Wars, wordt het bekende dansnummer Singing In The Rain nagedaan en fluit een robot aan wiens hersens gesleuteld worden hetzelfde wijsje als HAL in 2001: A Space Odyssey.
Het kan echter ook subtieler: het symbool voor heren- en damestoilet is in de robotwereld een stekker en een stopcontact. Daarnaast zie je af en toe de Blikken Man uit The Wizard of Oz voorbij komen. Kortom, een luilekkerland voor mensen die graag hun DVD's op halve snelheid afspelen. Dan merk je ook meteen waarom deze robots er toch wat 'warmer' uit zien dan je misschien zou verwachten: hun onderdelen zijn weliswaar delen van koelkasten en kassa's, maar dan wel allemaal oud Amerikaans spul uit de jaren '40 en '50. Dat is allemaal wat boller en minder strak afgewerkt. Die moderne look, strak en met geborsteld staal, is juist voor de boeven, de managers van Big Weld Industries.

Van deze film wordt, net als van Ice Age, gezegd dat het er wel mooi uit ziet maar dat het toch wat gevoel mist. Bij Ice Age was ik het daar wel enigszins mee eens, maar in dit geval is het onterecht: de meeste karakters deden voor mij in geloofwaardigheid niet onder voor, om er eens twee te noemen, Shrek of Buzz Lightyear. Het feit dat ze uit schroot bestaan maakt het voor sommige mensen misschien wat moeilijker om zich ermee te identificeren, maar wie nog een beetje jong van hart is zal daar vast geen moeite mee hebben. Overigens kan ik wat dat betreft alleen voor de Engelse versie spreken, want geluid is nu eenmaal 50% van zo'n poppetje.

De Amerikaanse stemmen vormen trouwens een indrukwekkende lijst: Rodney heeft de stem van Ewan McGregor, Robin Williams is Fender en Mel Brooks is Big Weld. Daarnaast doen ook sterren als Halle Berry, Drew Carey en zelfs Jay Leno mee. Nu heb ik ook een half uurtje naar de Nederlandse versie gekeken en ik moet zeggen: Chris Zegers, Eddy Zoy en Edwin Rutten doen hun best, maar kunnen het tempo van de film nauwelijks verstaanbaar bijbenen. Hun stemmen lijken teveel op elkaar en ze moeten zo veel tekst kwijt dat er amper tijd is voor een beetje acteerwerk ertussendoor. Ali B, prominent genoemd op de reclameposters, heeft zelfs zo'n kleine rol dat hij niet langer dan een half uur de studio zal zijn geweest. (Het meisjesrobotje Piper heeft in het Nederlands trouwens dezelfde naam als in het Engels, wat betekent dat iedereen zr krampachtig de 'ai' benadrukt. Kinderen zijn zo vroeg wijs tegenwoordig, he...)

Robots wordt ook in enkele IMAX-theaters vertoond, wat verklaart waarom Rodney en zijn vrienden aanzienlijk vaker door de lucht tollen dan dat ze rustig op hun benen staan. Voor het verhaal is dat allemaal niet echt nodig, maar spectaculair is het wl! Het bijbehorende computerspel is ongetwijfeld ook al lang af en ik denk dat je over niet al te lange tijd in de iedere speelgoedwinkel je nek breekt over Robots-merchandising. Geeft niks, want de kern van Robots is een oerdegelijke film en daar mag je best wat aan verdienen. Vergeet alleen niet dat het primair om kindervermaak gaat. Helaas, zou ik bijna zeggen...

Score: 8/10
Martijn Warnas

Alle informatie op Warnas' Movie Academy is eigendom van Warnas.net en mag niet op een andere manier worden bekeken, verspreid, geciteerd of gebruikt dan door het bezoeken van deze website, behoudens schriftelijke toestemming van de maker, te bereiken via .

Printervriendelijke versie