No place like it, really.Wat, nu al weg?Vanaf wanneer draait...De nieuwste staan bovenaan!Reviews sinds 1999Zoek op titel, acteur, trefwoord...Wie, Wat, Waar en Waarom?Er is nog zo veel meer!
Afleveringen direct downloaden? Klik hier
   

Alan is een beetje een sukkeltje. Hij geeft les op een basisschool (nou ja, dat kan nog), heeft geen vriendin (wordt al erger) en draait 's nachts plaatjes bij de ziekenomroep (Bingo! Looooooooooser!)
Uit de review van B Monkey.

filmtheater DVD bioscoop bios comedy humor actie thriller drama theater kunst cultuur
Ocean's Twelve
Ocean's Twelve

Een sequel blijft een gevaarlijke zaak. Je moet tenslotte echt iets nieuws te vertellen hebben, maar dan wel met karakters en situaties die iedereen al kent. Het gebeurt dus maar zelden dat een vervolg het origineel overstijgt, simpelweg omdat het nieuwtje eraf is. Ocean's Twelve pakt het slim aan door niet opnieuw uitgebreid iedereen te introduceren en door een aardige invalshoek te kiezen voor de nieuwe avonturen.

Eigenlijk dacht ik dat het karakter van Andy Garcia, te weten de bestolen casino-eigenaar Arnold Benedict, niet meer terug zou keren. Ik had er op durven wedden dat de gokmaffia hem inmiddels wel zou hebben gepromoveerd tot onderdeel van de betonnen draagconstructie van een of ander viaduct in de omgeving van Las Vegas. Nou, niet dus. Benedict is nog springlevend en hij wil wraak! Alle leden van het team krijgen een persoonlijk bezoekje waarbij Arnold uitlegt dat hij niet alleen het complete bedrag terug wil, maar ook de rente. Zo niet... wel, hij heeft ze één keer weten te vinden, dus een tweede keer zal ook wel lukken maar dán gaat het zeer doen!
Danny Ocean (Clooney), Rusty Ryan (Pitt) en de rest beleggen een spoedvergadering en de conclusie is: we kunnen maar beter betalen. Helaas heeft niet iedereen even braaf gespaard: vrijwel niemand heeft de opbrengst van de overval nog compleet bij elkaar, laat staan dat het méér is geworden. Ze hebben echter veertien dagen om 97 miljoen dollar bij elkaar te krijgen, dus het wordt hoog tijd om aan de slag te gaan.

De eerste halte is, tadaaaaaa, Amsterdam! Daar woont ene meneer Van der Woude, die in de kluis van zijn zwaarbewaakte grachtenpandje een origineel document van de VOC heeft liggen waar je zomaar 2,5 miljoen euro voor vangt. Met zulke klusjes schiet het natuurlijk niet op, maar dit soort kraakjes wordt uitgedeeld door gespecialiseerde tipgevers en als ze dit nu even fiksen staat hen een grotere klus te wachten. Het team gaat dus weer aan de slag, waarbij zelfs hele grove maatregelen niet geschuwd worden. Om een stalen draad door het raam naar binnen te kunnen schieten moet het complete pand zelfs van zijn zestig heipalen worden getild en een half metertje hoger worden gehesen!
Eenmaal in de kluis wacht hen een nare verrassing (die ik maar vast vertel omdat dit toch maar het opwarmertje is - je kunt nog stoppen met lezen), want er blijkt concurrentie te zijn. De binnen zeker kringen beroemde inbreker met de naam Nightfox is hen voorgeweest en daagt Danny en zijn team uit voor een potje inbreken op Olympisch niveau.
Daarvoor moeten ze naar Rome, waar een zeldzaam Fabergé-ei tentoongesteld wordt. Helaas zit het team binnen no-time in een Italiaanse cel, want Nightfox speelt vals...

Dan is er ook nog Isabel Cahiri, een van de speurneuzen van Interpol. Ze had ooit iets korts met Ryan, maar die moest wegens omstandigheden de benen nemen. Zij wordt op de inbraak in Amsterdam gezet en heeft al vrij snel door wie hier achter zitten, temeer daar Ryan echter nog tot over zijn oren verliefd op haar is.

Zonder deel één gezien (en onthouden) te hebben is het bijna ondoenlijk om hier nog chocola van te maken, al was het maar omdat je toch een stuk of veertien karakters in de gaten moet houden. Overigens spelen de meesten deze keer niet zo'n belangrijke rol in het verhaal, want dankzij het getreiter van de Nightfox zit het team al snel in de petoet. In deze film wordt ook minder de nadruk gelegd op de verschillende expertises van de teamleden en ook de inbraken worden niet echt duidelijk gepland waar wij bij zijn. Als het team bij wijze van visitekaartje een paar schilderijtjes van Nightfox weghaalt, zien wij daarvan als bewijs zelfs niet meer dan een lege lijst!
Nu was dat plannen een leuk onderdeel van deel één, maar je moet voorkomen dat je twee keer hetzelfde verhaal vertelt en dat lukt hier erg goed. Op acties waarbij alle teamleden op de seconde nauwkeurig hun truukjes mogen doen hoef je deze keer echt niet te rekenen, maar in plaats daarvan krijgen we een verhaal dat veel meer over echte mensen gaat.
Wij Nederlanders zijn natuurlijk benieuwd wat er allemaal gefilmd is in onze hoofdstad. Wel, vrijwel niets wat niet gewoon in een studio gedraaid had kunnen worden eerlijk gezegd. Wat steegjes, wat grachtjes, een rondvaartbootje, een tram en dat is het dan wel. Hoewel het verhaal ongeveer een half uur in Nederland speelt zie je van onze hoofdstad bepaald niet de highlights. Wel opent de film met de eerste vier maten van 'Bij Ons In De Jordaan', op carrillon. Dat is toch best geinig.

Er zijn trouwens ook wat aardige gastrollen van Eddie Izzard als vervalser, Robbie Coltrane als de tipgever en zelfs van Bruce Willis als zichzelf, wat het verhaal allemaal nog wat luchtiger maakt. Hilarisch wordt het niet, maar boeiend is het allemaal wel. Nu vond ik deel één eigenlijk een beetje te doods, te gericht op het technische truukje, dus daar had ik maar een 6,5 voor over. Ocean's Twelve doet het wat dat betreft dus beter. Hoger dan een zeven ga ik niet, want met dit soort films wil ik tijdens het verhaal zelf alvast mee kunnen denken en dat zit er niet in: pas aan het eind weet je hoe alles in elkaar zit en dan vind ik nu eenmaal een beetje goedkoop. Evenzogoed is dit een best een bioscoopkaartje waard.

Score: 7/10
Martijn Warnas

Alle informatie op Warnas' Movie Academy is eigendom van Warnas.net en mag niet op een andere manier worden bekeken, verspreid, geciteerd of gebruikt dan door het bezoeken van deze website, behoudens schriftelijke toestemming van de maker, te bereiken via .

Printervriendelijke versie