No place like it, really.Wat, nu al weg?Vanaf wanneer draait...De nieuwste staan bovenaan!Reviews sinds 1999Zoek op titel, acteur, trefwoord...Wie, Wat, Waar en Waarom?Er is nog zo veel meer!
Afleveringen direct downloaden? Klik hier
   

Wat moet je nu met een serie over een spons die onder de zeespiegel in een ananas woont en in een snackbar werkt? Slikken die striptekenaars soms LSD ofzo?
Uit de review van Spongebob Squarepants.

filmtheater DVD bioscoop bios comedy humor actie thriller drama theater kunst cultuur
Lef
Lef

Mmm.. een Nederlandse film. Moest ik niet naar de tandarts? Nee? Was er niet zo'n onderzoek gepland waarbij ze een kleine TV-camera in je urethra steken? Of heb ik dat zelf verzonnen? Oh. Ik ben zo gezond als een vis. Verdorie, dan zit er niks anders op...

Blij dat ik toch gegaan ben: Lef is een Leuke Nederlandse Film. Let op dat middelste woord, want ervaren lezers weten dat ik lat dan iets lager leg. Desalniettemin was ik verbaasd over het niveau van deze productie. Niet dat ik het zelf zou kunnen, zo'n film maken, maar als dat het criterium was mocht u waarschijnlijk ook de zaal niet in. Konden we samen naar de Febo, ofzo. Ook leuk.

Luc en Olivier hebben een droom: ze willen een film maken. Olivier schrijft het scenario en speelt de hoofdrol, terwijl Luc het geld en de produktie overziet. De grootste geldschieter is een oudere dame, 'tante' Liesbeth, die rustig beknibbelt op posten als garderobe of catering. Kortom, dit is bepaald geen miljoenenproject. Toch dreigt het allemaal te gaan lukken, als Oliver tenminste ooit een versie van het scenario kan ophoesten die wél bij tante Liesbeth in de smaak valt. Hij sluit zich daarom op met zijn tikmachine en gaat aan de slag.

Een paar dagen daarvoor was Oliver op een verlaten kade getuige van een vechtpartij tussen een man en een vrouw. Helaas was hij te laf om in te grijpen. Niet alleen spookt dat voorval steeds door zijn hoofd, maar tot overmaat van ramp komt er een enorme reclameposter tegenover zijn flat te hangen met daarop het gezicht van die vrouw! Dat is geen werken zo en Oliver besluit om de volgende ochtend naar het strandhuisje (lees: bouwkeet) van Luc te gaan om daar wat rust te vinden.
Door een speling van het lot die je alleen in films aantreft belt het meisje (Mariëlle) die avond nog bij hem aan ook: of ze even mag bellen want ze logeert bij een vriendin die niet open doet. Oliver weet niet wat hem overkomt en uiteindelijk komt het er op neer dat het Mariëlle mee gaat naar dat strandhuisje. Het is een gezellige meid, wat mannenjargon is voor een vrouw die makkelijk uit de kleren gaat. Dat levert een paar scènes met niet-functioneel naakt op, die allicht een paar duizend man extra naar de bioscoop zullen lokken. Daarom zeg ik verder geen woord omtrent de kwaliteit van het gebodene, gewoon om te zieken.
Het dreigt in elk geval erg gezellig te worden in die bouwkeet, maar dan duikt Luc op en al snel wordt het knokken tussen beide heren.

Script en regie zijn van Ron Termaat, die ook figureert als ober. Hoofdfiguur Oliver wordt gespeeld door Viggo Waas, bekend van theatergroep Niet Uit Het Raam. Het zal dan wel geen toeval zijn dat de muziek van zijn maatje Joep van Deudekom is. Waas speelt goed en dat geldt ook voor Alice Reys, de vrouwelijke hoofdrol. Derde man Rick Engelkes (Luc) is wat houteriger, maar voor zijn personage is dat ook weer geen ramp. Posterhanger Eric van Sauers heeft duidelijk meer in zijn mars dan stand-up comedy (al is dat al knap genoeg).

Trek trouwens wel iets warms aan als je naar de bioscoop gaat want de meeste zalen zijn al vrij fris en in Lef is het meestal slecht weer. Bij de meeste buitenscènes is het op zijn minst windkracht zeven, als het al niet regent. Afgezien daarvan kreeg ik het warm van binnen. Er is nog hoop voor de puur Nederlandse film.

Score: 8/10
Martijn Warnas

Alle informatie op Warnas' Movie Academy is eigendom van Warnas.net en mag niet op een andere manier worden bekeken, verspreid, geciteerd of gebruikt dan door het bezoeken van deze website, behoudens schriftelijke toestemming van de maker, te bereiken via .

Printervriendelijke versie