No place like it, really.Wat, nu al weg?Vanaf wanneer draait...De nieuwste staan bovenaan!Reviews sinds 1999Zoek op titel, acteur, trefwoord...Wie, Wat, Waar en Waarom?Er is nog zo veel meer!
Afleveringen direct downloaden? Klik hier
   

Ik weet uit zeer betrouwbare bron dat op Schiphol ook geregeld mensen noodgedwongen dagen in de vertrekhal moeten leven dankzij die zielloze honden van de douane
Uit de review van The Terminal.

filmtheater DVD bioscoop bios comedy humor actie thriller drama theater kunst cultuur
Knocked Up
Knocked Up

Zeg, is Bleh ook een cijfer? Of komt het op zijn minst overeen met een cijfer tussen 1 en 10? Ik denk dat een Bleh zo ongeveer een vier is, maar ik sta open voor andere inzichten. Hoe dan ook: Knocked Up bracht vanaf de eerste minuut maar een reactie bij me naar boven: Bleh.

Ik jat even uit eigen werk, wat de samenvatting betreft: Weet jij hoe kindertjes gemaakt worden? Nou, dan weet je alvast meer dan Ben en Alison. Goed, ze waren allebei dronken toen ze elkaar in een bar vonden, maar evenzogoed was een baby niet de bedoeling. Het was een eenmalige ontmoeting en bovendien heeft de hardwerkende, nuchtere Alison een prachtige carriére bij de TV in het verschiet, terwijl Ben de meest luie donder is die je je voor kunt stellen. Wanneer Alison twee maanden na hun wilde nacht merkt dat ze zwanger is, neemt ze contact met hem op. Zij het niet van harte...

Hoewel dit een comedy is, durft schrijver/regisseur Judd Apatow ook vrijuit te praten over alle andere opties én de emoties die dit bij twee jonge mensen losmaakt. Die zijn overigens niet alleen slecht: zo leert een verbijsterde Ben van zijn vader dat hij het beste was wat de man ooit is overkomen. Dat had hij nou nooit gedacht! Zullen ze het dan toch maar samen proberen?

Klinkt dat als een leuke film? Nou, dat is ook de bedoeling. Daar krijg ik ook voor betaald. En daarom staat mijn naam er ook niet onder. Nou moet ik zeggen dat ik de film ook nog niet gezien had toen ik dit schreef. Nu dus wel, maar mooi dat ik er niet alsnog 'Bleh' onder ga zetten. Principes zijn leuk, maar ze moeten geen geld kosten.

Hoofdrolspeler Seth Rogen is een jonge Canadese komiek met een veelbelovende carrière in het vooruitzicht. Hij is dik en heeft krullen, dus van zijn looks hoeft hij het niet te hebben. Een underdog dus, maar dat mag ik wel. Hij heeft al aardig wat ervaring als scenarist en in wat bijrollen, maar Knocked Up is zijn eerste hoofdrol. Hij doet zijn best, meer kan ik er niet van zeggen. Zijn tegenspeelster, Katherine Heigl, is mooi maar straalt zeker ook enige intelligentie uit. Jammer dat ze zo'n chagrijnig tutje moet spelen, want deze jongedame is privé volgens mij erg spannend. Zo wil ze Paris Hilton wel spelen in een film, inclusief de opnames van die sextapes.

Het probleem met deze film is de misselijkmakende moraal. Of eigenlijk is het een heel rijtje van nogal Calvinistische gedragsregels en observaties:

  • Hard werken is beter dan lol maken
  • Ongewenste zwangerschappen zijn een straf voor het genieten van sex
  • Als je trouwt, moet je al je persoonlijke ambities en genoegens opgeven voor je gezin
  • Mannen zijn smeerlappen, vrouwen zijn heilig
  • Kinderen zijn de enige manier om je leven de moeite waard te maken
  • Als je maar kinderen hebt, ga je vanzelf van elkaar houden

En dan heb ik er vast nog een paar gemist, omdat ik tijdens deze film ernstig de behoefte had om weg te lopen voor het smeren van een bammetje of het poetsen van mijn schoenen. Kwam ik dan toevallig weer even langs mijn TV, bleek inderdaad precies gebeurd te zijn wat ik al dacht.

Natuurlijk zitten er wel aardige grappen in. Zo is Ben fanatiek bezig met een website waarop mensen, nou ja mannen, kunnen opzoeken in welke films en op welk moment hun favoriete actrices hun kleren uitdoen. En hij snapt niet waarom zo'n geweldig plan bij Alison slecht valt. Verder is het infantiele gedrag van Ben en zijn vrienden best leuk, tenminste als je zelf zo ook ongeveer begin twintig bent.

Om eerlijk te zijn heb ik nog niet eens de helft van deze film echt bekeken. Ik bracht het gewoon niet op. In de bioscoop was dat misschien beter gelukt, maar vermoedelijk had ik dan mijn digitale agenda gepakt om even een vers gedownload krantje te lezen. Nou ligt dat wel aan mij, want op de Internet Movie Database hebben ruim 32.000 mensen een gemiddeld cijfer van 8.0 gegeven. En ik kom dus niet verder dan een bleh. Misschien moet ik mijn bloedsuikerspiegel eens nakijken, al ligt het in mijn aard om er eigenlijk van uit te gaan dat ik er meer kijk op heb dan 32.000 anderen. Hoe dan ook:

Score: Bleh (4)
Martijn Warnas

Alle informatie op Warnas' Movie Academy is eigendom van Warnas.net en mag niet op een andere manier worden bekeken, verspreid, geciteerd of gebruikt dan door het bezoeken van deze website, behoudens schriftelijke toestemming van de maker, te bereiken via .

Printervriendelijke versie